7 شیر گیاهی پر خاصیت را بشناسید!
شير گياهي! شايد اولين سوالي که ذهن شما را درگير کند اين باشد که مگر گياهان هم شير دارند؟ با دلتا همراه باشيد.
تا به حال نام شير گياهي را شنيدهايد؟ شيرهاي گياهي براي افرادي که به شير گاو حساسيت دارند و همچنين براي افرادي که کلسترول بالايي دارند، بسيار مناسب است.
به گزارش مجله پيام دلتا، برخي افراد مانند گياهخواران يا افرادي که نسبت به لاکتوز (قند طبيعي شير) يا کازئين(يکي از پروتئينهاي شير) حساسيت دارند؛ اين محصول لبني را به کل از برنامهي غذايي خود حذف کردهاند. اين افراد به جاي شير گاو از شيرهاي گياهي استفاده ميکنند که ارزش غذايي متفاوتي دارند.
اين نوع از شيرها يا نوشيدنيهاي گياهي از غلاتي مانند جودوسر، برنج، شاه بلوط و همچنين سويا يا مغزهايي مانند بادام و فندق و غيره تهيه ميشوند؛ به اين صورت که اين مواد را با آب خيس کرده و صاف ميکنند. نوشيدني حاصل را شير مينامند.
خواص شيرهاي گياهي
شيرهاي گياهي به طور کلي حاوي ميزان قابل توجهي ويتامينها، فيبرهاي غذايي و مواد معدني هستند. اين شيرها فاقد کلسترول و چربيهاي حيواني بوده و داراي چربيهاي خوب يعني چربيهاي اشباعنشده هستند که سلامت دستگاه قلب و عروق را بالا ميبرند. اين نوشيدنيها جايگزينهاي مناسب و خوبي براي شيرهاي حيواني بوده و بسيار زود هضم ميشوند.
شير بادام
البته در اين ميان، ترکيب شير با پودر بادام جايگاه خاصي دارد و نه تنها براي کودکان بلکه به بزرگترها هم توصيه ميشود که در رژيم روزانه خود اين نوشيدني خاص را قرار دهند. شير بادام جايگزين خوبي براي شير سفيد و ساده است؛ چون خاصيت درماني مختلفي دارد.
شير بادام مغذي و ضدعفونيکنندهي رودهها است و سرشار از ويتامينهاي A ,B و E و همچنين ميزان زيادي کلسيم، آهن و منيزيم و فيبر دارد.
خواص شير بادام
قدرتمندي عضلات
درخشش پوست
افزايش قدرت بينايي
مفيد براي ديابتيها
کاهش امراض قلبي
کاهش وزن
کمک به سلامت کليه
شير سويا
يکي از شناختهشدهترين و پرمصرفترين نوشيدنيهاي گياهي شير سويا است که از لوبياي سويا گرفته ميشود. اين نوشيدني از نظر ارزش غذايي و از نظر سطح پروتيدها (3.8 گرم پروتئين در هر ليتر) و ليپيدها شباهت زيادي با شير گاو دارد.
شير سويا فاقد لاکتوز، اسيدهاي چرب اشباعشده و کلسترول است. بايد بدانيد که اين شير حاوي ايزوفلاون(هورمونهاي گياهي) نيز هست که روي مسائلي مانند تعادل عملکرد تيروئيد يا تعادل هورموني تاثير ميگذارد.
شيرِ برنج
اين نوشيدني از برنج جوشاندهشده و آرد برنج کامل تهيه ميشود و حاوي ميزان کمي پروتئين (1 گرم در هر ليتر) و کلسيم است. اين شير سرشار از قندهاي ديرجذب است و فاقد کلسترول و لاکتوز محسوب ميشود. شير برنج انرژي خوبي به بدن ميرساند و براي افرادي که از عدم تحمل لاکتوز يا کلسترول بالاي خون رنج ميبرند، مناسب است.
شير نارگيل
شير نارگيل از مايع و گوشت ميوهي نارگيل گرفته ميشود. اين نوشيدني سرشار از آهن، پتاسيم و فسفر است. علاوه بر اين، شير نارگيل را منبع خوب منگنز، مس، سلنيوم و زينک ميدانند.
فوايد شير نارگيل
کاهش وزن
کنترل ميزان قند خون
سودمندي در رفع يا کاهش تشنگي
درمان بيماريهاي گوارشي يا ناراحتيهاي معده
تقويت سيستم ايمني بدن
کاهش فشار خون (به دليل داشتن ويتامينهاي گروه ب و پتاسيم)
شفافيت پوست
شير جوي دوسر
شير جوي دو سر سرشار از کربوهيدراتهاي پيچيده و همچنين حاوي کلسيم و فيبر است و منبع خوب انرژي محسوب ميشود. اين شير همچنين حاوي بتا گلوکان است که مانند فيبرها عمل ميکند و ميتواند قند و چربي خون را کنترل کند. شير جوي دوسر فاقد لاکتوز و کلسترول است و براي افرادي که از عدم تحمل لاکتوز و کلسترول بالاي خون رنج ميبرند، يک نوشيدني مناسب محسوب ميشود.
شير شاه بلوط
نوشيدني شاه بلوط سرشار از مواد معدني، کلسيم و قندهاي ديرجذب است. اين شير زودهضم است و مواد معدني خوبي به بدن مي رساند. شير شاه بلوط باعث افزايش فلور روده ميشود و براي مقابله با حالت اسيديتهي معده مفيد است.
شير فندق
شير فندق سرشار از ويتامينها و همچنين آنتي اکسيدان، ضد کرم و تجديدکنندههاي مواد معدني است. اين نوشيدني بسيار زودهضم است و به بدن ما کلسيم، آهن، منيزيم و اسيدهاي چرب غيراشباع ميرساند. اين شير براي افرادي که از عدم تحمل لاکتوز و حساسيت به گلوتن رنج ميبرند، مناسب است.
موارد مصرفي شيرهاي گياهي
شيرهاي گياهي طعمهاي مختلفي دارند و شايد لازم باشد چند شير را امتحان کنيد تا شير مورد نظر و باب طبعتان را پيدا کنيد. معمولاً شير بادام و شير جو دو سر خوش طعمتر هستند.
شما ميتوانيد شيرهاي گياهي شيرين و وانيلي را براي صبحانه انتخاب کنيد. براي آشپزي شير سويا فوقالعاده است. اين شير مانند شير گاو است. شير بادام نيز يکي از شيرهاي چرب محسوب ميشود و براي آشپزي مناسب است. همچنين شما ميتوانيد از شير برنج براي تهيه کلوچه استفاده کنيد، فقط بايد توجه داشته باشيد که اين شير خيلي زود ميبرد.
طرز تهيه شير گياهي
تهيهي شير گياهي سه مرحله دارد:
براي تهيهي شير گياهي اول بايد غلات، دانهها و مغزهاي روغني يا حبوبات را آسياب شود.
البته ميتوانيد از آرد يا پودر آنها استفاده کنيد. سپس به آن آب اضافه کرده و در نهايت صاف ميکنند. براي تهيه بعضي از اين شيرها به فر نيز نياز هست.
براي تهيهي 250 ميليليتر شير بادام به 50 گرم بادام نياز داريد. بگذاريد بادامها به مدت چند ساعت خيس بخورند، پوست آنها را بکنيد و سپس در مخلوطکن ريخته و با دو ليوان آب مخلوط کنيد. سپس اين شير را از صافي رد کنيد. شيرتان آماده است. کار سختي نيست، امتحان کنيد.
براي تهيهي دو ليتر شير سويا، 250 گرم دانهي سويا بخريد. سوياها را يک روز کامل بخيسانيد و چند بار آب آن را عوض کنيد. اگر دوست داشتيد پوست آنها را بگيريد. سوياها را با نيم ليتر آب مخلوط کنيد و سپس يک و نيم ليتر ديگر آب به آن اضافه کنيد و به مدت 30 دقيقه بپزيد. سپس مايع را آبکش کنيد و شير به دست آمده شير سويا است.
يا اينکه ميتوانيد سوياهاي خيسخورده را کاملاً آسياب کنيد و با 1 ليتر آب مخلوط کنيد. سپس مايع مخلوطشده را آبکش کنيد. مايعي که صاف شده است، شير سويا نام دارد.
حتما اين شيرهاي گياهي را به خصوص براي تغذيهي بچهها يا سالمندان استفاده کنيد البته قبل از مصرف حساسيت و آلرژيهاي معده و سيستم بدنتان را چک کنيد.
همچنين بخوانيد:
چاي گياهي با پشم گربه!
شير طلا ؛ خوراکي عجيب بياباني!(+ويدئو)
برنج نوک مدادي خورده ايد؟
عدس ؛ خوراکي باهوش ها
چگونه يک جغد ورزشکار باشيم؟