بایدها و نبایدهای تغذیه برای مزاج گرم
امروزه شناخت طبع و مزاج یکی از راههای شناخت ویژگیهای جسمی و روحی خود و دیگران است. مزاجشناسی به ما کمک میکند بتوانیم نحوه تغذیه، ورزش و سبک زندگی خود را انتخاب کنیم.
در طب سنتی افراد دارای مزاج گرم به دو گروه تقسیم میشوند. گروهی از افراد دارای طبع گرم و تر هستند و گروهی مزاج گرم و خشک دارند. در این مطلب با باید و نبایدهای تغذیه برای مزاج گرم با مجله دلتا همراه شوید.
مزاج دموی یا گرم و تر
افراد با مزاج گرم و تر یا دموی، دارای حجم خون بالایی هستند و اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند. به همین دلیل معمولاً دچار اضافه وزن میشوند و رنگ چهره آنها متمایل به قرمز است. این افراد مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی هستند و باید از غذاهای مناسب برای کاهش غلظت خون استفاده کنند.
غذاهای مناسب
لبنیات: کشک، قرقروت
حبوبات: باقلا خشک، برنج، جو، ذرت، عدس، ماش
میوه ها و سبزیجات: گشنیز، اسفناج، کاهو، ریواس، آلبالو، انار ترش، ازگیل، بالنگ، تمرهندی، زالزالک، زرشک، زیتون، زغالاخته، سنجد، غوره، گریپفروت لیموعمانی، نارنج، بارهنگ، تمشک، شاهتوت
فرآورده حیوانی: گوشت گاو، گوشت بز، سیرابی، قلوه گوسفند
ادویهها و چایهای سنتی: قهوه، سرکه، دمنوشهای گیاهی با طبع سرد
مغزهای گیاهی: بلوط، شاه دانه، شاهبلوط
غذاهای نامناسب
گوشتها وغذاها: گوشت گوسفند، بره، بوقلمون، جگر، رشتهفرنگی، ماکارونی، کیکها و بیسکویتها
سبزیجات: زنجبیل تازه، پیاز، سیر، نعناع، شوید
آجیل و میوهجات: خرما، انبه، بادام، پسته، موز، فندق، انجیر، انگور
دانهها و حبوبات: گندم
روغنها: روغن کرچک، روغنزیتون، روغن آفتابگردان
ادویهجات: فلفل سیاه، فلفل سفید، زنجبیل خشکشده، رازیانه، آویشن
نوشیدنیها و شیرینکنندهها: آب انبه، آب انگور، آب گرم، عسل، شکر، نمک، چایهای گیاهی با طبع گرم و اغلب غذاهای شور و شیرین
صفرا مزاج یا مزاج گرم و خشک
افراد با طبع گرم و خشک یا صفرا مزاج، افرادی لاغر اندام هستند و رنگ چهرهشان سفید است. این افراد معمولا دچار خشکی دهان هستند. صفرا مزاجها کمخواب بوده و به مصرف ترشی علاقه دارند.
غذاهای مناسب
فرآوردههای حیوانی: گوشت مرغ
میوهها و سبزیجات: انار، شاتوت، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی و خیار برای آنها مفید است. مصرف هویج، کاهو، کدو، اسفناج، گشنیز و نخودفرنگی برایشان توصیه میشود.
نوشیدنیهای مناسب: شربت لیمو، آلو، نارنج، ماءالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش
غذاهای نامناسب
برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذاهای سرخکرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است.
پیشنهاد مطالعه: مطلب کاهش استرس با تغذیه سالم را بخوانید.