سالم ترین نان ایرانی
سالم ترین نان یعنی نانی که با مصرف آن دیگر نگرانی از تشدید و یا ایجاد مشکلات سلامتی از جمله اضافه وزن و یا مشکلات معده وجود نخواهد داشت.
نان عضو همیشه حاضر در سفره ایرانیان است. متداولترین انواع نانهای مصرفی در ایران شامل نان بربری، سنگک، لواش و تافتون است. نانها با توجه به شرایط بدنی فرد میتوانند اثرات متفاوتی در او ایجاد کنند. یعنی در واقع، مواد تشکیل دهندهی نانها در کیفیت آنها نقش بسیار مهمی دارد. با مجله دلتا در شناخت سالم ترین نان همراه باشید.
ارزش غذایی نان
مهمترین ارزش غذایی نانها بر مبنای میزان سبوس آنهاست. به طوریکه نان اگر حاوی سبوس باشد به مراتب اثرات مثبت آن بر سلامتی خیلی بیشتر از نانهای فاقد سبوس است. نانهای فاقد سبوس ارزش غذایی کم دارند و به طور بالقوه میتواند موجب چاقی، یبوست، انواع مشکلات معده و روده و ریفلاکس شوند. البته افزودن برخی از مواد مانند کنجد و سیاه دانه به ارزش غذایی تمامی نانها میافزاید و ارزش نان را ارتقا میبخشد. اگر مصرف نان خیلی زیاد باشد به دلیل مقدار زیاد نشاستهی آن حتی با وجود سبوس، میتواند اثرات چاق کننده قابل توجهی بدنبال داشته باشد.
مقایسه ارزش غذایی نانها
نان سنگک
این نان روی سنگهای داغ تهیه میشود و تنها نان سنتی ما است که با شعله نیمه مستقیم طبخ میشود. نان سنگک به دلیل داشتن سبوس کافی و شرایط مناسب طبخ آن، سالم ترین نان برای مصرف است.
نان بربری
این نان که معمولا با ظاهری بیضی در دسترس قرار میگیرد، به دلیل مواد تشکیل دهنده و شرایط پخت سریعا تازگی خود را از دست میدهد. نان بربری از نظر ارزش غذایی و میزان سبوس در مرتبه دوم قرار میگیرد.
نان تافتون
نانی با شکل مدور، که از لحاظ ضخامت کمتر از نان بربری و سنگک است و به همین جهت دیرتر تازگی خود را از دست میدهد. از نظر ارزش غذایی نان تافتون و نان بربری در یک مرتبه قرار میگیرند و ارزش غذایی تقریبا یکسانی دارند.
نان لواش
از لحاظ ضخامت، بسیار نازک است و به همین دلیل میتوان مدت زمان بیشتری آن را نگهداری کرد. اما از لحاظ ارزش غذایی در حد بسیار پایینی قرار دارد و در رده بندی بهترین نان در مرتبه پایینترین قرار دارد و فاقد سبوس است.
نکاتی در مورد نگهدار درست نان
در صورت خرید نان برای چند روز، باید در هنگام خرید نان از سفرههای پارچهای استفاده کنید.
برای نگهداری نان در فریزر، لازم است پس از اینکه نان کاملا خنک شد، آن را در کیسههای پلاستیکی مناسب گذاشته و در حداقل زمان ممکن به فریزر منتقل کنید.
برای باز شدن یخ نان، آن را در بسته پلاستیکی و در محیط اتاق یا آشپزخانه قرار دهید. بهتر است درب بسته نان باز باشد تا رطوبت داخل بسته اجازه خروج داشته باشد.
اگر نان قبل از بستهبندی خنک نشود، به دلیل تعریق ناشی از بخار نان، پوسته نان بستهبندی شده حالت خیس و مرطوب به خود میگیرد. این عامل محیطی مناسب برای رشد کپک ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این باعث بیات شدن زودرس، افزایش ضایعات نان و ایجاد بیماری گوارشی میشود.
پیشنهاد مطالعه: مطلب هضم سریع غذا با چند راهکار ساده را بخوانید.