سبزی خوردن؛ فیبر و آنتی اکسیدان طبیعی !
سبزی خوردن؛ همان یار قدیمی سفرههای ایرانی. ریحان، نعناع، جعفری، تربچه، پیازچه و… شما کدام را بیشتر دوست دارید؟ با مجله دلتا همراه باشید.
مگر میشود بر سر سفره گرم ایرانی بدون سبزی خوردن نشست؟ این را باید از خانمهای خانهدار ایرانی پرسید. سبزیهای معطر و اشتهاآوری مانند شاهی، ریحان، تره، نعنا، جعفری، ترخون، مرزه، تربچه و … هر کدام ویژگیهای تغذیهای و درمانی خاص خودشان را دارند؛ شما کدام یک را بیشتر دوست دارید؟ با مجله دلتا و این ضیافت خوشمزه همراه باشید.
خواص سبزی خوردن
شاید باور نکنید ولی همین سبزی خوردن ساده مثل شاهی و پیازچه و ریحون و … از بیماریهای مختلف جلوگیری میکند؛ حتما شما هم با تجربه دلدرد و دلپیچه و استفاده از عرق نعنا یا با نوستالژی خوشمزه نان و پنیر و ریحان آشنایی دارید.
البته این سبزی های خوشمزه هم میتوانند به صورت خام و پخته مصرف شوند و هم به عنوان چاشنی انواع سوپ، آش و غذاهای ایرانی؛ مهم این است که از خوردن آن ها غافل نشوید؛ البته قبل از مصرف سبزیها باید آنها را ضد عفونی کنید.
بهتر است بدانید که تمام گیاهان معطر یا اسانسدار مانند ریحان، نعناع، مرزه و… در چهار خاصیت ضد نفخ، ضد درد، ضد اسپاسم و ضد میکروب مشترک هستند اما جدا از این خواص هر کدام از این سبزیها هم ویتامینهای خاص خودشان را دارند.
تقویت حافظه
سبزیهای تازه نقش آنتیاکسیدانی و فیبر رسانی قوی دارند و مصرف آنها موجب تقویت حافظه میشود. در واقع سبزیهای تازه با خنثی کردن رادیکالهای آزاد میتوانند حالت ارتجاعی رگهای خونی را حفظ کنند و موجب خونرسانی بهتر به مغز و اعصاب شوند.
تقویت دستگاه گوارش
از مهمترین فواید سبزی خوردن کمک به هضم غذا است؛ این مواد مغذی و متنوع با فیبر فراوانی که دارند، بسیاری از بیماری ها از جمله یبوست را بر طرف میکنند؛ درنتیجه باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشوند.
چرا مردان باید بیشتر سبزی بخورند؟
تازهترین تحقیقات نشان میدهد که مردان باید بیشتر سبزی بخورند. این مسئله به این دلیل است که مردان در مقابل برخی از بیماری ها از جمله بیماریهای قلبی آسیبپذیرتر هستند؛ به همین دلیل تا میتوانند باید میوه و سبزیجات مصرف کنند.
مثلا بهتر است که آقایان روزی ۹ وعده میوه و سبزیجات مصرف کنند، این در حالی است که این میزان برای زنان به 7 وعده کاهش پیدا میکند.
انواع سبزیجات را مخلوط بخورید
همانطور که گفته شد، هر کدام از این سبزیها املاح و ویتامینهای خاص خود را دارند؛ باید توجه داشت که مصرف نوع خاصی از آن باعث ورود پتاسیم، آهن، روی، منگنز یا ویتامین C بیشتری به بدن میشود؛ در نتیجه تمام مواد مورد نیاز و ضروری با خوردن یک نوع سبزی دریافت نخواهند شد؛ بنابراین عادت کنید که سبزی خوردن را متنوع بخرید و میل کنید.
چرا باید میوه و سبزی تازه بخوریم؟
اگر میخواهید از شر بیماریهایی مثل یبوست یا درد معده و روده در امان بمانید، بهتر است تا جای ممکن سبزی را تازه نگه دارید تا ویتامین های آن هم حفظ شود.
کارشناسان تغذیه مصرف روزانه 3 تا 5 “سروینگ” سبزیجات را به افراد توصیه میکنند. هر سروینگ یا واحد معادل یک لیوان سبزیجات خام یا نصف لیوان سبزیجات پخته است؛ البته تازه بودن آن ها هم در میزان کیفیت تأثیرگذار است؛ پس اگر رژیم گیاهخواری دارید، میوه و سبزیجات را فراموش نکنید.
برای نگهداری سبزی خوردن در یخچال، ابتدا آن را پاک کرده و بشویید؛ سپس در پارچه نازکی بریزید و داخل یخچال بگذارید. در صورتی که مقدار سبزی زیاد است، برای اینکه سالمتر بماند، پس از پاک کردن، قسمتی را به صورت نشسته داخل کیسه بریزید و در یخچال نگه دارید و هنگام مصرف آن را بشویید.
در این روش سبزیها، در یک کیسه قرار میگیرند کمی در آن هوا دمیده میشود؛ سپس کیسه از بالا پیچیده و با یک باند لاستیکی بسته میشود. هوای کافی باعث تازه ماندن سبزی میشود؛ این روش تا یک هفته سبزیها را خوب و سالم نگه میدارد.
بنابراین، در وعده ها و رژیم های غذایی خود از خوردن سبزیجات و حتی میوه های تازه غافل نشوید.