علت خارش بدن چیست؟
حتما شما هم ضرب المثل رایج تنتان میخارد را شنیدهاید! خارش بدن بیشتر از آنکه خنده دار باشد، یک نشانه جدی است؛ با مجله دلتا همراه باشید.
خارش بدن؟! خجالت میکشید از اینکه تن خود را بخارانید؟ علت خارش بدن شما چیست؟ شاید شما بیماری خاصی دارید که باعث میشود همیشه تنتان بخارد؛ این یک ضربالمثل خنده دار نیست؛ خارش دست و پا و پوست بدن نشانه یک مشکل جدی است؛ پس آن را شوخی نگیرید؛ مجله دلتا پزشک خانواده شما است؛ با ما همراه باشید.
خارش ناگهانی بدن
یک نشانه جدی که شاید اصلا زیاد جدی هم گرفته نشود! خارش بدن میتواند ناشی از آلودگی هوا و محیط یا لباس های کثیف شما ایجاد شود؛ شاید اولین واکنش ها در پوست شما باشد؛ حساسیت، آلرژی و قرمزی پوست از کوچک ترین ناراحتی هایی است که خارش بدن به همراه دارد.
علت خارش بدن
همانطور که گفتیم، بیماری، آلودگی، آلرژی، حساسیت به دارو و… میتواند باعث خارش بدن شود؛ از دیدگاه علمی، علت خارش بدن این است که وقتی سلول های پوست هر نوع ماده مشکوک را تشخیص میدهند، یک واکنش غیر طبیعی ایجاد میکنند که باعث التهاب ناحیه ای خاص در بدن میشود.
متخصصان پزشکی به این التهاب به عنوان درماتیت اشاره میکنند که میتواند منجر به خارش شود. درواقع، سلول های ایمنی میتوانند به چیزی واکنش نشان دهند که پوست را لمس کند؛ مثلا یک نوع عفونت یا بیماری خاص و خارش آور.
علت خارش پوستی
تا به حال برای شما پیش آمده است که پوست صورت، پشت گوش ها، پوست پشت پلک و حتی مو ها و پوست سرتان … دائما بخارد؟ در این مواقع چه میکنید؟ علت خارش شدید پوست چیست؟ شایع ترین علت خارش پوستی، خشک بودن آن است.
البته اگر جوش های قرمز روی پوست را در نظر نگیریم. بهتر است بدانید که اگزما یا درماتیت آتوپیک، شایع ترین علت جوش پوستی در کودکان است. درباره بیماری های مختلف پوستی که باعث خارش میشوند، چه میدانید؟
بیماری های شایع پوستی
بله درست شنیدید. از اگزما گرفته تا کهیر، جوش های ملتهب پوستی و حتی نیش حشرات گزنده همه باعث خارش پوست بدن میشوند؛ بگذارید این گونه بگوییم که گیرنده های پوستی شما بسیار حساس هستند.
اگزما
اختلال پوستی مزمن که با خارش و زبری پوست همراه است.
درماتوگرافی
این بیماری قرمزی، خارش و برآمدگی پوست است که یکی از نشانه های آن خارش است.
کهیر
نوعی التهاب پوستی است که به وسیله رها شدن یک ماده شیمیایی در بدن به نام هیستامین ایجاد و انتشار آن منجر به نشت رگ های کوچک خون و باعث تورم پوست می شود.
شوره پوست سر
شوره سر یک بیماری پوستی معمولی است که باعث خشک شدن تکه های سفید یا خاکستری پوست سر شده و به صورت دانه های برفی کوچک در مو ها ظاهر میشود؛ شاید در ظاهر خنده دار باشد اما شوره سر هم یک بیماری پوستی است که با خارش بدن مرتبط است.
پسوریازیس
نوعی بیماری پوستی است که در آن سلول های پوستی به سرعت رشد کرده و باعث ایجاد لکه های پوستی، خارش و زبری پوست میشوند.
خارش بدن نشانه چیست؟
ممکن است خارش بدن نشانه بیماری خاصی باشد. شاید برای شما تعجب آور باشد اما بهتر است بدانید که صفرا، کبد، هورمون تیروئید و حتی سیستم عصبی بدن با خارش های پوستی دست و پای شما ارتباط مستقیم دارد؛ گیرنده های پوستی بدن شما به کدام بیماری ها واکنش نشان میدهند؟ با مجله ما همچنان همراه باشید.
کم کاری یا پر کاری تیروئید و مشکلات کبدی ( سیروز کبدی ) همگی میتوانند منجر به خارش بدن شوند؛ خارش بدن گاهی اوقات توسط عوامل محیطی مثل آلرژی و حساسیت به دارو یا گیاه خاص ایجاد میشود؛ در نتیجه گیرنده های پوستی پیامی را به مغز میرسانند که بدن ما را به ایجاد خارش ترغیب میکند.
سیستم عصبی هم با خارش بدن ارتباط مستقیمی دارد؛ اختلالات عصبی ناشی از دیابت، زونا، ام اس و دیگر اختلال های مغزی و عصبی میتوانند موجب خارش شدید پوست بدن شوند.
بیماری هموروئید ناشی از عروق خونی، بزرگ شدن و تورم در داخل یا اطراف رکتوم بدن ایجاد میشود که با خارش پوست ارتباط دارد.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری و بعد از یائسگی هم میتواند باعث خارش ناگهانی بدن شود؛ پاپول و پلاک در حاملگی بیماری های شایع پوستی است که باعث خارش، برآمدگی های قرمز و برجستگی پوست شده که معمولا روی ران و شکم مشخص می شوند.
در کنار تمام این موارد، حساسیت های غذایی هم میتواند واکنش های آلرژیک بدن را تحریک کند؛ درنتیجه باعث خارش بدن شود.
علت خارش دست و پا
چرا دست و پای شما مدام میخارد؟ شاید شایع ترین علت آن وجود عفونت یا قارچ های ویروسی دست و پا باشد. جالب است بدانید که انگل ها، نیش حشرات و پشه و حتی شپش و گزندگی ناشی از آن ها میتواند منجر به عفونت شود.
یکی از شایع ترین عفونت ها، عفونت قارچی انگشتان پا است که معمولا با خارش بین انگشتان همراه است و در میان ورزشکاران بسیار شایع است.
خارش پوست ممکن است نشانه اولیه سیروز و هپاتیت باشد که معمولا در پا های شما خودش را نشان بدهد. در صورت ابتلا به هپاتیت C، ممکن است نواحی قرمز رنگی در پا ها دیده شود که البته تمام این ها با تشخیص به موقع پزشک قابل کنترل و درمان هستند.
همچنین، اگزمای دیس هیدروتیک یا “پمفولیکس” که به اگزمای دست و پا نیز شناخته میشود، اغلب به صورت تاول های کوچک، آبدار و خارش آور روی دست ها، انگشتان و اغلب در شست پا ظاهر میشوند.
علت خارش بدن در شب
دلیل خارش شبانه بدن چیست؟ به طور کلی، در هنگام شب پوست شما گرم تر است؛ بنابراین، این افزایش دما باعث خارش پوستی شبانه میشود؛ همچنین، در هنگام شب، بدن شما سیتوکین های بیشتری را آزاد میکند که باعث التهاب و درنتیجه خارش بیشتر پوست بدن میشوند؛ البته این موضوع به بیماری ها و مشکلات کلیوی هم مرتبط است.
اورمیک و خارش شبانه بدن
خارش اورمیک به عنوان خارش کلیوی یا بیماری مزمن کلیه شناخته میشود؛ تا به حال به این مسئله فکر کردهاید که چرا خارش بدن شما در هنگام شب بیشتر میشود؟ ممکن است بیماری خاصی مثل مشکلات کلیوی داشته باشید؛ اورمیا یک سندرم است که وقتی کلیه ها به شدت آسیب میبینند و نمیتوانند سموم بدن را دفع یا متلاشی کنند، ایجاد میشوند؛ این بیماری معمولا باعث تشدید خارش بدن در هنگام شب میشود؛ این بیماری تأثیر مستقیمی بر کمر، بازو ها و شکم میگذارد.
درمان خارش بدن با این توصیه های بهداشتی
قطعا قدم اول برای درمان خارش بدن، تغذیه مناسب و صحیح است؛ جوش شیرین، آرد جو و حتی استفاده از روغن های گیاهی مناسب مثل روغن کرچک، روغن زیتون و روغن نارگیل با ترکیبات مغذی مثل ویتامین e فراوان میتوانند خارش بدن شما را درمان کنند؛ در کنار تغذیه مناسب همیشه این نکته ها را در نظر بگیرید:
استفاده از مرطوبکننده و کرم های حاوی منتول و ضد خارش برای پوست های خشک
استفاده از برخی دارو ها مثل قرص های آنتی هیستامین
پرهیز از خارش بیش از حد پوست
رعایت بهداشت فردی
استحمام با آب سرد همراه شامپوی طبیعی جوش شیرین و جوی دو سر
نظر شما درباره خارش بدن چیست؟ اولین واکنش شما نسبت به این بیماری چیست؟ بگذارید خودمانی تر بپرسیم، اگر شما با صحنه ای مواجه شوید که در آن فردی مدام تن و بدن خود را میخاراند؛ عکسالعمل شما چیست؟ شاید تا قبل از خواندن این مقاله این حرکت غیر عادی بدن برایتان خنده آور بوده است اما حالا دیگر میدانید که یک جای کار میلنگد؛ یک جای کار یعنی دقیقا یک بیماری خاص با خارش فراوان پوست!
همچنین بخوانید:
حقایق خواندنی درباره چای(+ویدئو)
آب گوجه فرنگی ؛ قرمز ضد سرطان
ترفند های زیبایی و تقویت ابرو