علت سرطان خون ( لوسمی ) چیست؟
یک مهمان ناخوانده دیگر برای بدن؛ سرطان خون! علت، علائم و راهکار های درمان این بیماری چیست؟ با مجله دلتا همراه باشید.
سرطان خون! یک سرطان خطرناک که بر مغز استخوان شما اثر می گذارد. علت سرطان خون ( لوسمی ) چیست؟ شاید این مثل خنده دار باشد اما اینکه یک صبح سرد پاییزی از دنده چپ بلند شوید، به طوری که در ناحیه دنده های خود احساس درد شدید و مداومی بکنید، میتواند یکی از علائم سرطان خون باشد.
سرطان خون باعث میشود که گلبول های سفید خون زیاد شوند و همانطور که گفتیم، این مسئله بر مغز استخوان اثر مستقیم میگذارد. هر سال، حدود 8257 نفر به این بیماری مبتلا میشوند. علت سرطان خون چیست؟ علائم خاموش و خطرناک این سرطان را میشناسید؟ بهتر است بدانید که سرطان خون در مراحل اولیه، هیچ نشانه و علامت خاصی ندارد؛ با مجله دلتا همراه باشید.
سرطان خون ( لوسمی ) چیست؟
سرطان خون یا لوسمی ( لوکمی ) به معنی خون سفید است؛ در این بیماری مغز استخوان مقدار زیادی از سلول های سفید خون را تولید میکند. البته این سلول ها در حالت غیر عادی هستند و با سلول های خونی نرمال فرق دارند؛ درنتیجه تولید سلول های سفید و طبیعی خون متوقف میشود و بدن فرد نمیتواند در برابر بیماری های مختلف مقاومت کند.
این نوع سرطان به گلبول های قرمز خون و همچنین پلاکت های خونی فشار میآورد، بهتر است بدانید که سرطان خون یکی از سرطان های شایع در میان کودکان است.
انواع سرطان خون
این بیماری هم مثل بیماری های دیگر و براساس میزان شدت و ضعف و همچنین درجه پیشرفت بیماری انواع مختلفی دارد که سه نوع از آن بیشتر شایع است:
سرطان خون لوکمی یا لوسمی (Leukemia)
این سرطان یکی از انواع سرطان های درون مغز استخوان است. همانطور که گفته شد، واژه لوسمی به معنی خون سفید است و شامل تولید غیر طبیعی سلول های خونی سفید میشود. تعداد بالای سلول های سفید باعث اختلال توانایی این سلول ها در مبارزه با عفونت های بدن میشود؛ درنتیجه مغز استخوان برای ساختن سلول های قرمز و پلاکت خون توانایی لازم را ندارد.
سرطان خون لنفومی (Lymphoma)
این نوع سرطان خون سیستم لنفاوی را تحت تأثیر قرار میدهد. وظیفه این سیستم دفع مایعات اضافی از بدن و همچنین تولید گلبول های سفید خون است. درواقع، لنفوسیت ها (Lymphocytes) نوعی گلبول سفید هستند که وظیفه مبارزه با عفونت ها را برعهده دارند؛ افزایش تعداد سلول های لنفاوی باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن میشود.
سرطان خون میلوما (Myeloma)
این نوع سرطان خون سلول های پلاسما را نشانه میگیرد و مانع تولید آنتی بادی در بدن میشود؛ درنتیجه سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت ها ضعیف و حساس میشود.
انواع سلول های خونی
درباره این مایع قرمز چه میدانید؟ خون از مایع لزجی به نام پلاسما و سلول های شناور آن که توسط مغز استخوان تولید میشود، تشکیل شده است. مغز استخوان ماده ای نرم و اسفنجی شکل که داخل استخوان ها قرار گرفته است؛ به طور کلی، سه نوع یاخته خونی در بدن افراد وجود دارد :
گلبول های سفید که مسئولیت دفاع از بدن در برابر بیماری ها را دارند.
گلبول های قرمز که وظیفه اکسیژن رسانی به بافت های بدن را به عهده دارند.
پلاکت ها که در برابر انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی مسئول هستند.
علائم سرطان خون
علائم سرطان خون را میشناسید؟ شاید فکرش را هم نکنید اما ممکن است یک سرماخوردگی ساده یا عفونت ویروسی به همراه خونریزی از بینی هم یک علامت هشدار دهنده برای سرطان خون باشد؛ پس بهتر است که این نشانه ها را جدی بگیرید:
تورم و خونریزی لثه ها
خونریزی بینی
لکه های قرمز شبیه دانه های انار روی پوست
خستگی، ضعف بیش از حد و لاغری غیر طبیعی
بی اشتهایی و خواب آلودگی
درد مفاصل، دنده و استخوان ها
تب و لرز و بروز نشانه های شبیه سرماخوردگی
تنگی نفس
لخته شدن خون
عفونت های ویروسی
کم خونی
تورم غدد بدن ( طحال و کبد )
فرد مبتلا به سرطان خون در صورت داشتن این علائم ممکن است سایر اندام هایش هم درگیر شود و در این صورت نشانه هایی مثل سردرد، حالت تهوع، تشنج و … را تجربه کند.
علت سرطان خون ( لوسمی )
علت سرطان خون یا همان لوسمی چیست؟ جالب است بدانید که حدود ۹ درصد از سرطان های خون در بریتانیا به سبب تماس با اشعه ها ایجاد میشوند و حدود ۶ درصد از آن ها به سیگار کشیدن مرتبط است؛ پس در نظر داشته باشید که تماس با اشعه های خطرناک، مصرف دخانیات و … میتواند از دلایل ابتلا به این نوع سرطان باشد؛ قطعا شما هم سرطان های شایع زنان و مردان را میشناسید، بهتر است بدانید که آقایان به دلایل مختلفی به این نوع سرطان بیشتر از خانم ها دچار میشوند؛ از جمله این دلایل:
سابقه قبلی بیماری و ژنتیک
تشعشعات سرطان زا
اعتیاد به مصرف دخانیات
سن افراد (بالای ۵۵ سال)
راه های تشخیص سرطان خون
یک چکاپ ساده یا آزمایش خون میتواند این بیماری را مشخص کند؛ البته همه چیز به میزان پیشرفت سرطان در بدن فرد دارد؛ بنابراین، اگر سرطان خون در مراحل پیشرفته تری قرار داشته باشد، نمونهگیری از مغز استخوان توصیه میشود.
معاینات فیزیکی اولیه: تشخیص نشانه های فیزیکی و جسمی سرطان مثل رنگ پریدگی، کم خونی، ورم غدد، مشکلات مربوط به طحال و کبد که همه با انجام آزمایش مشخص میشوند.
آزمایش خون برای شمارش تعداد گلبول های سفید بدن
نمونهگیری از مغز استخوان
عکسبرداری و سونوگرافی
درمان سرطان خون
پس از بررسی علائم و علت ابتلا به سرطان خون به سراغ راهکار های درمان این بیماری میرویم. به این زودی ناامید شدهاید؟ شاید این غول بزرگ به نام سرطان خطرناک باشد اما قطعا راهکار های درمانی مناسبی هم برای مبارزه با آن وجود دارد؛ بهتر است قبل از ناامیدی مطلق این راهکار های درمانی را با مشورت پزشک انجام دهید؛ البته در کنار تمام این موارد، پیروی از رژیم غذایی مناسب سرطان هم یک راهکار درمانی ارزشمند است.
شیمی درمانی
پرتو درمانی
پیوند مغز استخوان
پیوند سلول های بنیادی
نظر شما درباره این مهمان ناخوانده بدن چیست؟ هنوز هم از سرطان خون میترسید؟ علائم این بیماری را دارید؟ شاید شما فقط یک سرماخوردگی ساده داشته باشید؛ پس قبل از توهم خود بیمار انگاری به پزشک متخصص مراجعه کنید.
همچنین بخوانید:
آب گوجه فرنگی ؛ قرمز ضد سرطان
عفونت ادراری ؛ بیماری همه گیر
کره بخوریم یا مارگارین؟