چطور بفهمیم کمبود کلسیم داریم؟
کمبود کلسیم میتواند هر یک از کارکردهای بدن را تحت تاثیر قرار داده و به شکلهای مختلفی در بدن بروز کند. هیپوکلسمی یا به عبارت دیگر کمبود کلسیم بیشتر از آنچه فکر کنیم افراد را درگیر میکند.
وقتی از کلسیم صحبت میکنیم، همه یاد استخوانها و پوکی آنها میافتند. اینکه کلسیم مادهای ضروری و لازم برای سلامت استخوانها میباشد درست است؛ اما تأثیر کمبود آن فقط به همین موضوع مربوط نمیشود و مشکلات دیگری را نیز به همراه دارد. در این مطلب از مجله دلتا به جنبههای مختلف اثرات کمبود کلسیم در بدن بپردازیم.
علائم کمبود کلسیم
کلسیم یک عنصر شیمیایی بسیار مهم برای بدن است که در بدن تولید نمیشود. بنابراین باید این ماده معدنی را از مواد غذایی دریافت کنید. همه انسانها برای داشتن استخوانهای قوی و کارکرد صحیح مغز، به مقدار مشخصی کلسیم در روز نیاز دارند. کمبود این ماده در بدن این علائم را به دنبال خواهد داشت.
گرفتگی عضلات
اگر اهل ورزش هستید اما باز هم دچار گرفتگی عضلات میشوید ممکن است پای کمبود کلسیم در میان باشد.
بیخوابی
بیشتر اختلالات خواب مزمن مانند بیخوابی و کمخوابی میتواند در نتیجه کاهش میزان کلی کلسیم بدن بروز کند.
مشکلات دندانی
کاهش میزان کلسیم در بدن به طور مستقیم روی سلامت دندانها تأثیر میگذارد. اگر دچار پوسیدگی یا دیگر عفونتهای دندانی میشوید یا اینکه دندانهایتان بیش از اندازه شکننده است نسبت به میزان کلسیم بدنتان شک کنید.
پوست خشک، ناخنهای شکننده
اگر بدن کلسیم کافی نداشته باشد مشکلاتی مانند خشکی پوست یا بروز ترک پوستی و همچنین شکنندگی ناخنها اجتناب ناپذیر است.
موهای ناسالم
خشکی، ریزش و شکنندگی موها نیز از عوارض واضح کمبود کلسیم در بدن هستند. البته این مشکلات ممکن است در نتیجه عوامل متعدد دیگری نیز بروز کنند. بنابراین لازم است که به تغذیهتان اهمیت ویژهای بدهید.
درد مفاصل
دردهایی که در مفاصل بروز میکنند ممکن است ناشی از بیماریهایی مانند آرتروز باشند. با این حال گاهی این دردها در اثر مشکلات استخوانی ناشی از کمبود کلسیم نیز بروز میکنند.
فشارخون بالا
کلسیم در کنترل فشارخون موثر است و به همین دلیل نیز کمبود آن میتواند از عوامل افزایش فشارخون شود.
دردهای قاعدگی
گرچه دردهای قاعدگی در خانمهای مختلف متفاوت است و به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود، اما در برخی موارد این دردها از ناکافی بودن میزان کلسیم در بدن نیز بروز میکنند.
شکنندگی استخوانها
کمبود ماده معدنی کلسیم باعث کاهش تراکم استخوان شده و زمینه را برای شکستن استخوانها و کوفتگی تاندونها فراهم میکند. کلسیم برای محکم ماندن استخوانها ضروری است و کمبود آن باعث بروز بیماریهای مزمنی مانند پوکی استخوان میشود.
نکته بسیار مهم
مصرف خودسرانه مکمل کلسیم، موجب رسوب این ماده در بافت کبد و ایجاد سنگ در کلیهها خواهد شد. برای درمان کمبود کلسیم حتما با پزشک مشورت کنید.
پیشنهاد مطالعه: مطلب عوارض کمبود منیزیم در بدن را بخوانید.