جنگ غذا با دارو!
غذا بخوريم يا دارو؟ غذا و خوراکيهاي مختلف ميتوانند به عنوان يک شبهدارو بسياري از بيماريها را درمان کنند با دلتا همراه باشيد.
در شرايطي که برخي انتخابهاي غذايي ميتوانند به پيشگيري يا افزايش خطر ابتلا به بيماري منجر شوند، همه بيماريها فقط از طريق رژيم غذايي قابل پيشگيري يا درمان نيستند.
به گزارش مجله پيام دلتا، آنچه براي خوردن انتخاب ميکنيد، آثار عميقي بر سلامت کلي بدن شما دارد. پژوهشها نشان دادهاند که عادتهاي غذايي بر خطر ابتلا به بيماري تاثيرگذار هستند. در شرايطي که برخي غذاها ممکن است موجب بيماريهاي مزمن شوند، برخي ديگر خواص دارويي و محافظتي قوي ارائه ميکنند؛ پس درواقع غذا ميتواند همچون دارو عمل کند.
با وجود اين، رژيم غذايي در هيچ شرايطي به تنهايي نميتواند و نبايد جايگزين دارو شود. اگرچه بسياري از بيماريها از طريق تغييرات غذايي و سبک زندگي قابل پيشگيري، بهبودپذير يا حتي قابل درمان هستند، بسياري موارد ديگر اين گونه نيستند.
محافظت بدن با غذا
بسياري مواد مغذي موجود در مواد غذايي سلامت انسان را تقويت و از بدن ما در برابر بيماري ها محافظت ميکنند. به همين سبب، مصرف مواد غذايي کامل و مغذي اهميت دارد؛ زيرا ترکيبات منحصر به فرد موجود در آنها با همکاري يکديگر تاثيري دارند که يک مکمل غذايي در ايجاد شرايطي مشابه با آن ناتوان است.
ويتامينها و مواد معدني
اگرچه بدن انسان به مقادير کم ويتامينها و مواد معدني نياز دارد اما آنها براي حفظ سلامت مطلوب بدن انسان ضروري هستند. رژيمهاي غذايي غربي که سرشار از غذاهاي فرآوريشده هستند و ميزان محصولات کامل و تازه در آنها کم است، به طور معمول با کمبود محتواي ويتامينها و مواد معدني مواجه هستند. چنين کمبودهايي ميتواند خطر ابتلا به بيماري را به ميزان قابل توجهي افزايش دهند.
به عنوان مثال، مصرف ناکافي ويتامين C، ويتامين D و فولات ممکن است به ترتيب به قلب انسان آسيب برساند، موجب اختلال در عملکرد سيستم ايمني شوند و خطر ابتلا به برخي انواع سرطان را افزايش دهند.
ترکيبات گياهي مفيد
مواد غذايي مغذي از جمله سبزيجات، ميوهها، لوبياها و غلات حاوي ترکيبات گياهي مفيد مختلفي، مانند آنتي اکسيدانها هستند. آنتي اکسيدانها از سلولها در برابر آسيب ناشي از فعاليت راديکالهاي آزاد که ممکن است به بيماري منجر شود، محافظت ميکنند.
مطالعات نشان دادهاند افرادي که رژيم غذايي آنها سرشار از آنتي اکسيدانهاي پليفنولي است، نرخ پايينتر افسردگي، ديابت، زوال عقل و بيماري قلبي را تجربه ميکنند.
فيبر
فيبر بخشي ضروري از يک رژيم غذايي سالم محسوب ميشود. اين ماده نه فقط گوارش و دفع مواد زائد را بهبود ميبخشد بلکه باکتريهاي مفيد در روده بزرگ را تغذيه ميکند؛ از اين رو، مواد غذايي سرشار از فيبر، مانند سبزيجات، لوبياها، غلات کامل و ميوهها، به محافظت در برابر بيماري، کاهش التهاب و تقويت سيستم ايمني کمک ميکنند. از سوي ديگر، رژيمهاي غذايي کمفيبر با افزايش خطر ابتلا به بيماريها، از جمله سرطان روده بزرگ و سکته مغزي پيوند خوردهاند.
پروتئين و چربيهاي سالم
پروتئين و چربي به طور کلي نقشي مهم در بدن انسان دارند. اسيد آمينهها – واحدهاي سازنده پروتئين – به عملکرد سيستم ايمني، ساخت عضله، سوخت و ساز و رشد کمک ميکنند، در شرايطي که چربيها سوخت مورد نياز بدن را تامين و به جذب مواد مغذي بدن کمک ميکنند.
اسيدهاي چرب امگا-3 که در برخي مواد غذايي، مانند ماهيهاي چرب وجود دارند، به تنظيم سطوح التهاب کمک ميکنند و با بهبود سلامت قلب و سيستم ايمني پيوند خوردهاند.
تاثير رژيم غذايي بر بيماريها
مواد غذايي مغذي ممکن است خطر ابتلا به بيماري را کاهش دهند، در شرايطي که عکس اين مسئله براي غذاهاي به شدت فرآوريشده صادق است؛ يعني انتخاب غذاهاي ناسالم ميتواند خطر ابتلا به بيماري را افزايش دهد.
رژيمهاي غذايي ناسالم حاوي نوشيدنيهاي شيرين، فستفود و غلات پالايششده از دلايل اصلي ابتلا به شرايطي مانند بيماري قلبي، ديابت و چاقي هستند. اين غذاهاي فرآوريشده به باکتريهاي روده بزرگ نيز آسيب ميرسانند و موجب مقاومت به انسولين، التهاب مزمن و خطر کلي ابتلا به بيماري ميشوند.
طي يک تحقيق با حضور بيش از 100 هزار نفر مشخص شد که هر 10 درصد ميزان افزايش مصرف غذاي فرآوريشده به افزايش 12 درصدي خطر ابتلا به سرطان منجر ميشود.
رژيم غذايي سالم مثل دارو عمل ميکند
از سوي ديگر، پژوهشها نشان دادهاند که رژيمهاي غذايي سرشار از غذاهاي گياهي و محتواي کم غذاهاي فرآوريشده به تقويت سلامت انسان کمک ميکنند؛ به عنوان مثال، رژيم غذايي مديترانهاي که سرشار از چربيهاي سالم، غلات کامل و سبزيجات است، با کاهش خطر بيماري قلبي، بيماريهاي انحطاط عصبي، ديابت، برخي انواع سرطان و چاقي پيوند خورده است.
از ديگر الگوهاي غذا خوردن که محافظت در برابر بيماري را نشان دادهاند، ميتوان به رژيمهاي غذايي مبتني بر گياهان و مبتني بر غلات کامل اشاره کرد.
در واقع، برخي رژيم هاي غذايي ممکن است روند برخي بيماريها را معکوس کنند؛ به عنوان مثال، رژيمهاي غذايي مبتني بر گياهان نشان دادهاند که بيماري سرخرگ کرونر را معکوس ميکنند، در شرايطي که سبکهاي زندگي بسيار کم کربوهيدرات ممکن است در برخي افراد به بهبود ديابت نوع 2 کمک کنند.
افزون بر اين، رژيمهاي غذايي مغذي، مانند رژيم غذايي مديترانهاي، نسبت به رژيمهاي غذايي غربي با کيفيت بهتر زندگي و نرخهاي پايينتر افسردگي پيوند خوردهاند و ممکن است حتي طول عمر انسان را افزايش دهند.
چنين يافتههايي ثابت ميکنند که رژيمهاي غذايي سالم و مغذي به عنوان دارويي پيشگيرانه عمل ميکنند.
آيا غذا ميتواند بيماري را درمان کند؟
در شرايطي که برخي انتخابهاي غذايي ميتوانند به پيشگيري يا افزايش خطر ابتلا به بيماري منجر شوند، همه بيماريها فقط از طريق رژيم غذايي قابل پيشگيري يا درمان نيستند. عوامل بسيار ديگري بر سلامت و خطر ابتلا به بيماري تاثيرگذار هستند.
خطر ابتلا به بيماري بسيار پيچيده است. اگرچه يک رژيم غذايي ضعيف ميتواند موجب ابتلا به بيماري شود، اما عوامل بسيار ديگري نيز بايد در نظر گرفته شوند. ژنتيک، استرس، آلودگي، سن، عفونتها، خطرات شغلي و انتخابهاي سبک زندگي، مانند ورزش نکردن ، سيگار کشيدن و مصرف الکل نيز ميتواند در اين زمينه تاثيرگذار باشند.
به هر حال، غذا نميتواند جبراني براي انتخابهاي سبک زندگي ضعيف، ژنتيک يا عوامل ديگر مرتبط با ابتلا به بيماري باشد.
غذا نبايد جايگزين دارو شود
اگرچه رعايت يک رژيم غذايي سالمتر ميتواند به پيشگيري از بيماري کمک کند، درک اين نکته اهميت دارد که غذا نميتواند و نبايد جايگزين دارو شود. داروها براي نجات جان انسانها و درمان بيماريها توسعه يافتهاند. در شرايطي که ممکن است بيش از حد تجويز شوند يا به عنوان راهحلي ساده براي مشکلات غذايي و سبک زندگي استفاده شوند اما داروها گزينهاي ارزشمند براي مقابله با بيماري در نظر گرفته ميشوند.
از آنجا که بهبودي فقط با رژيم غذايي يا سبک زندگي حاصل نميشود، ناديده گرفتن درمان دارويي و تمرکز بر رژيم غذايي به تنهايي ميتواند خطرناک و حتي مرگبار باشد.
مواد غذايي با خواص دارويي قدرتمند
انتقال به يک رژيم غذايي مبتني بر مواد غذايي کامل ميتواند سلامت شما را به روشهاي مختلف بهبود ببخشد. از جمله مواد غذايي با فوايد چشمگير مي توان به موارد زير اشاره کرد:
توتها
مصرف سبزيجات چليپايي
ماهيهاي چرب دريايي
انواع قارچها
ادويههاي مفيد چاشنيدهنده
گياهان دارويي و طب سنتي
چاي سبز
آجيل و دانههاي مغذي
بنابراين، رعايت يک رژيم غذايي سرشار از مواد غذايي کامل، مانند ميوهها و سبزيجات، سادهترين روش براي بهرهمندي از فوايد دارويي مواد غذايي است.
همچنين بخوانيد:
داستان بيماري هاي بودار
مار سبز ؛ خوردني مفيد و لاکچري
کينوا ؛ خاويار گياهي خوشمزه
شير طلا ؛ خوراکي عجيب بياباني!(+ويدئو)
راز طول عمر ؛ چطور 120 ساله شويم؟!