چرا خوب خوابیدن برای سلامتی مهم است؟
خوابیدن برای مغز فرصتی جهت پردازش اطلاعات و دوری از استرسهای روزانه فراهم میکند. درواقع خواب خوب جان تازهای به مغز میبخشد.
خوابیدن به اندازه غذا خوردن و تنفس برای زندگی ما مهم است. نتیجه کمبود خواب فقط محدود به خوابآلودگی نمیشود بلکه تواناییهای شناختی انسان و بازدهی مغز را هم کاهش میدهد. علاوه بر این خطر بروز بسیاری از بیماریهای روانی و جسمی هم افزایش پیدا میکند. در این مطلب از مجله دلتا مزایای خوب خوابیدن را خواهید خواند.
تأثیرات خوب خوابیدن
افزایش تمرکز
خوب خوابیدن با چندین عملکرد مغزی مختلف در بدن انسان ارتباط مستقیم دارد. در واقع مغز زمانی که استراحت کافی و با کیفیت داشته باشد تمرکز و بهرهوری بالاتری دارد. همچنین تواناییهای شناختی مغز با خواب مناسب افزایش مییابد.
کاهش خطر افزایش وزن
ارتباط بین افزایش وزن و چاقی با الگوهای خواب به لحاظ علمی ثابت شده است. بسیاری از افراد برای رفع کلافگی ناشی از خوابآلودگی به خوردن تنقلات و کافئین روی میآورند. البته لازم به ذکر است عواملی نظیر نوشیدن الکل، دیابت، کمتحرکی و کار طولانی هم در این زمینه به کمک کمخوابی میآیند.
کاهش خطر بیماریهای قلبی
استراحت کافی در طول شب باعث میشود بدن بتواند فشار خون را تنظیم کند. یک عامل خطرساز برای بیماریهای قلبی فشار خون بالا است. با تنظیم کیفیت و مقدار خواب خود میتوانید احتمال بروز بیماریهای مرتبط با خواب مانند آپنه را کاهش داده و سلامت قلبی خود را بهبود ببخشید.
بهبود هوش اجتماعی و عاطفی
خواب با هوش عاطفی و اجتماعی افراد ارتباط مستقیمی دارد. کسی که خواب کافی ندارد علاوه بر بدخلقی، در تشخیص و درک احساسات و حالات دیگران دچار مشکل میشود.
پیشگیری از افسردگی
طبق نتایج حاصله از تحقیقات در افراد مبتلا به اختلالات خواب مانند بیخوابی احتمال بروز و مشاهده علائم افسردگی به طرز معناداری بیشتر است. این امر نشانگر آن است که بین کمبود خواب و افسردگی رابطه مستقیمی وجود دارد.
کاهش سطح التهاب بدن
زمانی که بدن درگیر بیماری است پاسخ سیستم ایمنی در مقابل بیماری منجر به ایجاد التهاب میشود. در این شرایط بدن برای کاهش التهاب و بازگشت به حالت عادی نیازمند استراحت است. نداشتن خواب خوب، موجب تشدید التهاب شده و التهاب نیز موجب بیخوابی میگردد.
مضرات دیر خوابیدن
نتایج پژوهشها نشان میدهند که شبها هر چه زودتر بخوابید بهتر است. افرادی که ترجیح میدهند دیرتر بخوابند، بیشتر به افکار منفی تکرارشونده دچار میشوند. خود این افکار منفی بر روی میزان و کیفیت خواب فرد تأثیر منفی میگذارند و فرد را دچار افسردگی میکنند.
پیشنهاد مطالعه: مطلب این ۸ بیماری شما را بیخواب میکند را بخوانید.