عدس ؛ خوراکی باهوش ها
عدس فقط خوراکي باهوشها نيست! يک خوراکي همهکاره است با کلي خاصيت! با دلتا همراه باشيد.
عدس يکي از حبوباتي است که از قديمالايام در اکثر نقاط دنيا کشت ميشده است . گياهشناسان اعتقاد دارند که اين ماده حتي قبل از تاريخ نيز وجود داشته است . اين ماده غذايي از نظر مقدر پروتئين بسيار غني است و در بين گياهان فقط لوبياي سويا بيشتر از آن پروتئين دارد. با پيام دلتا همراه باشيد تا اين خوراکي بينظير را بهتر بشناسيد.
خواص عدس از نظر طب سنتي
عدس از نظر طب قديم ايران، معتدل و خشک است و مانند ديگر گياهان پوست و دانه آن داراي اثرات متضاد يکديگر است؛ يعني پوست آن گرم و خودش قابض است؛ به عبارت ديگر، پوست آن ملين و مغز آن ضد اسهال است.
کاهش کلسترول و تنظيم قند خون
عدس حاوي اسيدهاي آمينه مختلف، ويتامينهاي گوناگون از جمله ويتامين B و مواد معدني همچون آهن، کلسيم و فسفر است. اين ماده، منبع بسيار خوبي از فيبرهاي کاهشدهنده کلسترول است که نه تنها کمک به کاهش کلسترول ميکند بلکه خاصيت تنظيم قند خون هم دارد؛ زيرا فيبر بالاي آن از افزايش قند خون بعد از خوردن يک وعده غذايي جلوگيري ميکند.
خواص ديگر
به علت داشتن آهن براي رفع کمخوني و افزايش شير مادران شيرده مفيد است.
اين ماده لعابدار است و به همين علت مصرف آن براي ناراحتيهاي روده توصيه ميشود.
براي درمان زخمهاي دهان و گلو و ديفتري، آن را بپزيد و آب آن را غرغره کنيد .
براي تقويت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه ميل کنيد .
مصرف اين ماده مغذي در سلامتي قلب نقش به سزايي دارد. اين نقش نه تنها به دليل فيبرهاي موجود در عدس بلکه به علت مقادير قابل ملاحظهاي از فولات و منيزم آن است.
مصرف اين ماده مخصوصاً براي خانمهايي که در سنين باروري و دوران بارداري هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ايده بسيار مناسبي است. فراموش نکنيد که کمبود آهن باعث کمخوني ميشود که براي مادر خوب نيست؛ چون نوزاد بعد از به دنيا آمدن از شير مادر تغذيه ميکند.
آرد عدس بوداده تشنگي را قطع ميکند، معده را نيرو ميبخشد، صفرا را خاموش و هيجان خون را فرو مينشاند و حرارت را کم ميکند.
خواص جوانه عدس
جوانهها داراي انواع ويتامين همچون ويتامين B12 هستند و براي کمخوني حاد مصرف جوانه بسيار موثر است. جوانههاي گندم، عدس، ماش و يونجه سرشار از ويتامين و پروتئين بوده ولي کالري کمي دارند. همچنين ويتامين C و E در آنها به وفور يافت ميشود.
مصرف جوانهها به دليل اينکه حاوي ويتامين E است، براي درمان ناباروري و پيشگيري از بيماريهاي قلبي، عروقي و سرطان موثر است. همچنين کساني که پوست آنها در زمستان خشک ميشود، ميتوانند از نرمکنندههاي حاوي ويتامين E که از جوانهها ساخته شده است، استفاده کنند. مصرف جوانهها براي حفظ سلامت پوست به ويژه در دوران سالمندي توصيه ميشود.
جوانه عدس انرژي را زياد ميکند
اين جوانه حاوي ويتامينهاي A، B، C، اسيد فوليک و املاح آهن، فسفر و کلسيم است. اين جوانه مقوي قلب، تصفيهکننده خون، شستشو دهنده کليهها و افزاينده انرژي است. همچنين فيبر آن نقش موثري در کاهش کلسترول و پرفشاري خون و تنظيم ترشح انسولين دارد و به دليل پروتئين زياد خاصيت سيرکنندگي بالايي دارد.
طرز تهيه
عدسها ميتوانند به راحتي به هر نوع سوپ يا سالادي افزوده شوند . يا مقداري مناسبي از آن را در آب ريخته و به آن سيبزميني يا حتي کمي برنج اضافه نماييد و اجازه دهيد تا کاملاً پخته شوند .شما ميتوانيد به مدت 12 ماه، عدس را در مکانهاي خشک، خنک و تاريک ذخيره کنيد و در صورت پخت هم تقريباً به مدت 3 روز ميتوانيد آن را در يخچال نگهداري کنيد.
چرا عدس به لاغري کمک ميکند؟
برخي بر اين عقيدهاند که مصرف اين مادهي مغذي باعث چاقي ميشود. اما بايد بدانيد که راز تناسب اندام در رعايت حد تعادل است. اگر به طور منظم و البته بدون افراط عدس مصرف ميکنيد، گام مؤثري در رسيدن به تناسب اندام برداشتهايد.
به خاطر اينکه عدس سرشار از زينک (روي) است. اين مادهي معدني به کنترل گرسنگي و مقابله با ريزهخواري بين وعدههاي غذايي کمک زيادي ميکند. شما ميتوانيد با يک پياله عدس به طور کامل سير شويد.
عدس حاوي ميزان قابل توجهي پروتئين است که در چهارچوب رژيم لاغري توصيه ميشود؛ چون اين ماده براي استحکام عضلاني و پيشگيري از شل شدن آنها لازم و ضروري است. همچنين اين مادهي خوراکي حاوي ميزان قابل توجهي پتاسيم است که مانع از تجمع آب و مايعات در بافتها شده و از احتباس آب پيشگيري ميکند.
مزاياي مصرف عدس در دوران بارداري
فوليک اسيد موجود در عدس از نقص در هنگام تولد مانند بيمغزي جلوگيري ميکند.
نصف فنجان عدس حاوي 179 ميليگرم فولات است که نوعي ويتامين ب است که به رشد سلولهاي جديد کمک ميکند. خانمهاي باردار روزانه به مصرف 600 ميليگرم فولات نياز دارند.
فوليک اسيد در بارداري تاثير منفي داروها بر بدن را از بين ميبرد. اگر سيگار ميکشيد يا مشروب ميخوريد، فوليک اسيد موجود در عدس باعث جذب مواد مضر ميشود.
عدس همچنين سرشار از پروتئين است. پروتئين به رشد ماهيچههاي جنين کمک ميکند.
فيبر موجود در عدس از بيماريهاي مجاري گوارشي جلوگيري ميکند. اين فيبر چاقي را کنترل ميکند و مانع از بالا رفتن کلسترول ميشود. نصف فنجان عدس حاوي 8 ميليگرم فيبر است.
يبوست يکي از مشکلات رايج در دوران بارداري است که با مصرف عدس غني از فيبر برطرف ميشود.
مطالعات نشان ميدهد، عدس نقشي مهمي در عملکرد بيولوژيکي مغز دارد.
اگر در دوران بارداري ميگرن داريد، ميتوانيد با مصرف عدس که غني از ويتامين ب 5 است، با استرس و ميگرن مقابله کنيد.
ماسک عدس
مواد لازم
يک قاشق غذاخوري ماست
يک قاشق غذاخوري عدس
يک قاشق مرباخوري آب ليموترش
طرز تهيه
ماست را با آب ليموترش مخلوط کنيد و سپس عدس پخته و لهشده را به آن اضافه کنيد. اين مخلوط را در مخلوطکن بريزيد تا کاملاً يکدست شود. اين مخلوط را براي 20 دقيقه روي پوست قرار دهيد. اين ماسک باعث شفافيت و پاکيزگي پوست ميشود.
مضرات عدس
مصرف زياد عدس باعث ضعف ديد ميشود.
کساني که اختلالات قاعدگي دارند، عدس نخورند.
خوردن عدس در شب باعث کابوس و ماليخوليا ميشود.
کساني که تصلب شرائين دارند، عدس کم بخورند.
زيادهروي در خوردن عدس باعث جذام ميشود.
افرادي که آنژين صدري دارند، عدس کم بخورند.
زيادهروي در خوردن عدس ضعف اعصاب ميآورد.
افراد سوداوي عدس کم بخورند.
خوردن زياد عدس باعث سخت ادراري ميشود.
همچنين بخوانيد:
12 خاصيت شگفت انگيز آب برنج
چگونه يک جغد ورزشکار باشيم؟
لاغري با بوي خوراکي ها
مريم گلي ؛ گياه باستاني دخترانه !
12 دانه ي شگفت انگيز لاغري